luni, 3 octombrie 2011

GALERIE FOTO: Topul celor mai periculoase oraşe din Europa

GALERIE FOTO: Topul celor mai periculoase oraşe din Europa

de Mihai SCHIAU Postat la: 02.10.2011 13:00 Ultima actualizare: 02.10.2011 13:22
Business Insider a alcătuit o listă a celor mai periculoase nouă oraşe europene, ţinând cont de mai mulţi factori: războaie, terorism, tensiuni etnice, dezordine socială, dar şi calitatea scăzută a vieţii.
Business Insider a alcătuit o listă a celor mai periculoase nouă oraşe europene, ţinând cont de mai mulţi factori: războaie, terorism, tensiuni etnice, dezordine socială, dar şi calitatea scăzută a vieţii.

SOFIA, BULGARIA. O treime dintre locuitori spun că nu se simt în siguranţă în Sofia. Deşi infracţiunile au scăzut în 2010, furturile încă rămân frecvente. Totuşi, cel mai îngrijorător aspect îl reprezintă crima organizată. În 2010, prezentatorul unei emisiuni radio a fost asasinat în plină stradă. Făptaşul, un gangster bulgar cunoscut, a fost eliberat fiindcă nimeni nu a vrut să depună mărturie împotriva sa. În plus, în ultima vreme, bulgarii protestează violent împotriva etniei rome.
MITROVICA, KOSOVO. Oraş împărţit între sârbi şi albanezi, Mitrovica este mereu scena tensiunilor dintre cele două populaţii. Trupele NATO încă mai defilează în număr mare pe străzile din oraş. Violenţele au început în 2008, când Kosovo şi-a declarat independenţa şi Sebia a refuzat să o recunoască. Chiar în această săptămână, mai mulţi albanezi au fost atacaţi de câţiva sârbi mascaţi, în centrul oraşului.
GLASGOW, SCOŢIA. Era numită la un moment dat "capitala crimelor din Vestul Europei". În 2005, aici se comiteau la fel de multe infracţiuni ca în Rio de Janeiro (Brazilia). În 2008, numărul violenţelor din Glasgow l-a întrecut pe cel din New York. Business Insider scrie că locuitorii din Glasgow îşi întâmpină, uneori, vizitatorii cu o tradiţie numită "Glasgow kiss", care reprezintă un cap în gură. Totuşi, o iniţiativă recentă a conducerii oraşului a reuşit să scadă cu 50% violenţele celor care au luat parte la ea.
MARSEILLE, FRANŢA. Apariţia acestui oraş pe "lista ruşinii" poate părea bizară, scrie Business Insider. Totuşi, al doilea cel mai mare oraş francez este afectat de crima organizată, droguri şi mafie. Încă din anii '70 au loc confruntări sângeroase pe străzi, iar în 2006 şi 2008 au fost împuşcaţi un "lord" al drogurilor, respectiv un proxenet important. Fotbalistul argentinian Lucho Gonzalez, de la Olympique Marseille, s-a rugat de şefi să fie lăsat să plece, după ce hoţii i-au spart casa, i-au ameninţat pe el şi pe prietena sa, după care au fugit cu un Bentley şi mai multe bijuterii.
TBILISI, GEORGIA. După conflictul cu Rusia, din 2008, în capitala Tbilisi încă au loc proteste violente, la care autorităţile răspund cu aceeaşi monedă. În mai, poliţiştii au omorât doi protestatari, rănind alţi 40. Autorităţile georgiene au negat, însă, că ar fi folosit forţă excesivă. Anul trecut, au avut loc mai multe atacuri cu bombă în suburbiile georgiene, poliţia dejucând alte tentative.
EREVAN, ARMENIA. În 2008, după alegerile prezidenţiale, au fost violenţe în masă, descrise drept "cele mai rele din istoria post-sovietică a Armeniei": opt persoane au murit, iar 150 au fost rănite. În ultima vreme, presa internaţională scrie tot mai des de violenţele domestice din Erevan, subiect tabu pentru autorităţile armene. Un studiu din 2008 a arătat că 3 din 10 femei suferă de pe urma violenţei domestice, iar ONU spune că doar 15% dintre acestea au curajul să vorbească deschis despre abuzurile suferite. Autorităţile încearcă să spele imaginea oraşului, prin găzduirea unor forumuri legate de tortură sau tratamente inumane şi degradante.
ISTANBUL, TURCIA. 39% dintre locuitori spun că nu se simt niciodată siguri în Istanbul, iar 60% spun că nu poţi avea încredere în nimeni în acest oraş. În plus, ameninţările teroriste din partea al-Qaida, dar şi a separatiştilor kurzi au afectat oraşul în ultimii ani. În 2008, 16 persoane au fost omorâte după ce o bombă a fost detonată într-un cartier aglomerat, iar, în 2003, 57 de persoane au murit şi 700 au fost rănite, după un dublu atentat cu bombă. În această primăvară, alţi opt turci au fost răniţi într-un atac similar.
NAPOLI, ITALIA. Considerat cel mai violent oraş din Italia, Napoli este văzut drept o metropolă urâtă chiar şi de către localnici. 21% dintre napolitani spun că nu se simt niciodată în siguranţă. Una dintre marile probleme ale oraşului, pe lângă gunoaie, o reprezintă legăturile cu mafia.
GROZNI, RUSIA. Oraşul cecen a fost afectat de numeroase lupte, la începutul anilor '90, şi a fost numit, de către ONU, "cel mai distrus oraş de pe Pământ", în 2003. Grozni a fost ţinta a numeroase atacuri cu rachete şi bombe, de-a lungul a două războaie: în primul, între 1994 şi 1996, au murit 20.000 de persoane, iar în al doilea, din 1999, alte 5.000. Deşi autorităţile încearcă reconstrucţia oraşului, multă lume încă trăieşte în condiţii mizere, scrie Business Insider. În plus, preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadyrov, este socotit drept "dezagreabil" de către sursă, pentru că e prieten apropiat cu Mike Tyson şi deţine un leopard şi un tigru drept animale de casă, dar se laudă şi cu "câteva pistoale".
sursa; gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu